Chciałbym zaprosić i zachęcić do tego, co daje nam zdrowie i odbudowuje siły witalne po zimie. Od wieków pity napój, a chodzi o Sok z Brzozy. Sok pozyskuje się na przełomie marca i kwietnia, kiedy drzewo nie wypuszcza jeszcze liści, ale soki w pniu zaczęły już krążyć. Lista cennych dla zdrowia składników jest pokaźna. Oskoła zawiera minerały, cukry i kwasy, sole mineralne, związki fosforu, magnezu, potasu, miedzi, żelaza i wapnia. Posiada też aminokwasy, peptydy, wit C i wit z grupy B. Sok z Brzozy wspomaga nerki, pomaga oczyścić wątrobę i reguluje procesy trawienne. Łagodzi dolegliwości jelita, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Sok ten oczyszcza krew, zapobiega miażdżycy i zawałowi. Pomaga walczyć z nowotworami, wzmacnia odporność organizmu. Dodaje energii życiowej, zapobiega infekcjom i przemęczeniu.
Jak pozyskać ten drogocenny dla naszego
zdrowia sok? Są trzy metody. Można siekierą naciąć korę na ok 2/3 cm.
Można też przeciąć gałąź grubości palca i nałożyć na nią butelkę. Ja
stosuję metodę nawiertu pnia brzozy. Nawiert wykonuję pod kątem na
głębokość 3/4 cm. W otworze umieszczam rurkę i przykładam butelkę.
Z
jednego drzewa można uzyskać do kilkunastu litrów soku bez szkody dla
drzewa. Ważne, by po skończonym pobieraniu zatkać kołkiem otwór
nasmarowany maścią antygrzybiczną. Sok pije się na surowo. Nadwyżkę soku
można przechowywać w lodówce w naczyniu szklanym nie dłużej niż 4 dni,
ponieważ fermentuje.
Brzozy nie rosną na skażonej glebie, co
daje nam pewność że jej soki są zdrowe. Jeśli chodzi o drzewa, które
nadają się to są to drzewa co najmniej 10 letnie. Nie ma konkretniej
daty, w której można pobierać sok. Jeśli przez kilka dni jest
słonecznie, a temperatura co najmniej 10°C jest to dobry moment na
pobranie soku.
Chciałbym zachęcić do picia soku z brzozy i dzielenia
się tą informacją z innymi. Zdrowie jest w cenie, a tu natura bezpłatnie
chce nam pomóc je zachować jak najdłużej.
Andrzej Pierzchała
Instruktor okręgowy SSI PZD w Opolu